Biofiele bibliotheekinrichting
De natuur naar de bib brengen
Biofiel design brengt mensen dichter bij de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur ons mentale welzijn en onze fysieke gezondheid ondersteunt. Toch brengen mensen gemiddeld meer dan 90 % van hun tijd door in een bebouwde omgeving.
De keuze voor een biofiel interieur in bibliotheken en andere openbare gebouwen komt tegemoet aan onze natuurlijke behoefte aan contact met de natuur in de moderne wereld. We streven ernaar een biofiele bibliotheek- en leefomgeving vorm te geven waarin natuurlijke aspecten een positieve invloed hebben op de bezoekers en gebruikers van de ruimtes.
Het concept ‘biofiel’ bestaat in feite al duizenden jaren. Het was de Amerikaanse bioloog Edward O. Wilson die de term in de jaren 80 opnieuw introduceerde toen hij het had over de kloof tussen de stedelijke omgeving en de natuurlijke wereld. Tegenwoordig is een biofiele benadering een cruciaal gegeven in de inrichting van steden, wijken en gebouwen, zoals bibliotheken.
De lockdown tijdens de coronapandemie heeft bovendien de keuze voor een biofiel interieurontwerp verder versterkt. Meer dan ooit willen mensen de band met de natuur weer aanhalen.
Wat is een biofiele bibliotheekinrichting precies?
De herkomst van het woord 'biofiel'
De term biofiel is afgeleid uit het Grieks. ‘Bios’ betekent ‘leven’, ‘philos’ betekent ‘vriend van’. ‘Biofiel’ verwijst dus naar de drang van de mens naar interactie met het natuurlijke leven.
Merriam-webster.com
We bundelden een reeks artikels waarin we onze inspanningen op het vlak van biofiel design belichten, telkens vanuit een centraal thema. In de aanloop daarnaartoe, willen we je alvast meer inzicht bieden in wat biofiel design betekent en hoe we het naar een bibliotheekinterieur vertalen.
Wanneer het bibliotheekinterieur onze natuurlijke omgeving weerspiegelt, voelen bezoekers zich meer ontspannen en komen ze er tot rust. De bibliotheekomgeving werkt met andere woorden een mentale pauze in de hand, die cruciaal is voor ons welzijn en onze levenskwaliteit. Bovendien zou biofiel design een positieve en duurzame band ondersteunen tussen de natuurlijke omgeving en de bibliotheekbezoekers en -medewerkers.
Een biofiel interieurontwerp komt tot leven dankzij natuurlijke elementen, van natuurlijk licht en planten tot natuurlijke materialen en vormen. Visuele elementen die natuurlijke landschappen oproepen en ‘de buitenwereld naar binnen brengen’ kunnen dit thema verder accentueren.
5 voordelen van een biofiele bibliotheekinrichting:
- Natuurlijke elementen in de bib geven de bezoekers een positief gevoel en stralen kalmte en rust uit.
- De toevoeging van planten en groene omgevingen in de bib kunnen het welzijn en de creativiteit van de bezoekers met bijna 50 % doen toenemen.
- Een optimale blootstelling aan natuurlijk licht kan de leersnelheid met meer dan 25 % vergroten.
- Werken in een biofiele bibliotheekomgeving verhoogt de productiviteit van de medewerkers met 10 tot 25 %.
- Natuurlijke elementen versterken de gevoelsband van bezoekers en medewerkers met de bibliotheek. Ze werken een gevoel van toebehoren en verbondenheid in de hand.
Hoe pakken wij biofiel design aan?
Door de natuur naar de bib te brengen, willen we met onze interieurvormgeving …
- een natuurgevoel oproepen, via materialen, kleuren, texturen, vormen en motieven;
- het natuurlijk licht vrij spel geven in het interieur en tussen het meubilair;
- meubelelementen en accessoires toevoegen die de biofiele visie accentueren;
- biofiele omgevingen in de kijker plaatsen met behulp van op de natuur geïnspireerde visuele elementen;
- inspiratie putten uit boeken om natuurlijke en magische werelden tot leven te wekken.
Onze projecten
Heel wat van onze projecten weerspiegelen onze inspanningen op het vlak van biofiel design en ons talent om de natuur naar de moderne bibliotheekgebouwen te brengen.
Biofiel design voegt een natuurlijk element toe aan ons beeld van de moderne bibliotheek en onze visie op comfortabele en uitnodigende ruimtes waar mensen te midden van de dagelijkse gejaagdheid even op de pauzeknop kunnen drukken. Biofiel design is een bepalend aspect geworden in onze praktijk, en dat zal het ook blijven.
Soms is biofiel design bewust het vertrekpunt voor onze ontwerpen, soms eerder een onbewust en meer onderliggend thema. Als professionele bibliotheekinterieurontwerpers streven we ernaar de unieke context en behoeften te doorgronden.
Biofiele thema's
Meer over onze de onderstaande biofiele thema’s:
Projecten
Producten
Visuele elementen
Natuurlijk licht
Zie onze folder
We hebben inspirerende projecten en thema's over biofiel bibliotheekontwerp gebundeld in een brochure.
Krijg het volledige overzicht.