Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Biofiele bibliotheekinrichting - Materialen en motieven

Een knipoog naar natuurlijke texturen en vormen 

Een geslaagd biofiel ontwerp is het resultaat van een bewuste materiaalkeuze, speelt in op de natuurlijke omgeving en benut wat reeds aanwezig is. Parallellen met de natuur komen tot stand via materialen, texturen en vormen die in de natuur voorkomen en een sterke emotionele reactie kunnen prikkelen.

Zo kozen we in verschillende projecten voor hout als basis en maakten we gebruik van de esthetische pracht van op de natuur geïnspireerde materialen. De vormen en motieven in hout vullen biofiele bibliotheekinterieurs op een unieke manier aan. Het materiaal is bovendien duurzaam.

Natuurlijke materialen prikkelen de geest en weerspiegelen de dynamische eigenschappen van natuurelementen onder invloed van druk en belasting of allerhande invloeden door de jaren heen. Prominente natuurlijke basis- en decoratieve materialen zijn onder meer hout, steen, wol, katoen en leer. Ze kunnen op uiteenlopende manieren worden verwerkt in producten, meubilair, stoffen en andere elementen in het bibliotheekinterieur.

 

Natuurlijke materialen en structuren

Muren, vloeren, plafonds en trappen vormen de grootste oppervlakken in bibliotheken. Voor wie biofiele elementen in het interieurontwerp wil opnemen, is hout een voor de hand liggende keuze. Het veelzijdige materiaal bezit een natuurlijke uitstraling en helpt de interieurontwerper op weg naar een hedendaagse look.

Hout oogt aantrekkelijk. Zijn zachte en natuurlijke vormen brengen warmte en rust naar de bib. De natuurlijke textuur van hout springt vaak als eerste in het oog bij de bezoekers, en onbewust brengen onze hersenen hout in verband met bomen, en bij uitbreiding met het leven en de natuur. Die associatie werkt rustgevend en stressverlagend. 

In deze projecten namen we het hele interieurontwerp voor onze rekening en combineerden we biofiele landschappen met houten architectuurelementen.  

Nord-Odal bibliotheek, Noorwegen

Nord-Odal bibliotheek, Noorwegen

 

De openbare bibliotheek van Nord-Odal, Noorwegen

Deze majestueuze en indrukwekkende bibliotheek in het Noorse Nord-Odal grijpt terug naar een structuur in natuurhout met organische en glooiende vormen.   

 

 

 

Bibliotheken met warme, houten materialen

De houten rekkensystemen en studeertafels zorgen voor een mooi en warm contrast met de rest van het gebouw en het buitenleven, zowel in de openbare bibliotheek van Wateringen in Nederland als in de academische bibliotheek van het ziekenhuis van Esbjerg in Denemarken. Natuurlijk licht vult de ruimten, terwijl het meubilair in groentinten bijdraagt tot de biofiele sfeer.

Wateringen bibliotheek, Nederland

Wateringen bibliotheek, Nederland

Ziekenhuis van Esbjerg, Denemarken

Ziekenhuis van Esbjerg, Denemarken

 

 

 

Biofiele architectuur

De zachte vormen en motieven in de houten structuurelementen van de openbare bibliotheken in het Noorse Nesodden en het Canadese Calgary treden in dialoog met het interieur en combineren het biofiele aspect ervan met duurzaamheid.

 

Nesodden bibliotheek, Noorwegen

Nesodden bibliotheek, Noorwegen

Calgary bibliotheek, Canada

Calgary bibliotheek, Canada

 

 

Airleaf

Airleaf

 

 

Op de natuur geïnspireerde motieven 

Bladmotieven, houtnerven en sneeuwvlokken zijn slechts enkele voorbeelden van fractale patronen die in de natuur voorkomen. Fractalen zijn natuurlijke vormen die tot stand komen door herhalingen op verschillende niveaus, waarbij elk individueel deel het grotere geheel weerspiegelt.

Het is inmiddels bewezen dat fractale motieven een rustgevend effect hebben op de mens, terwijl ze op eindeloos veel manieren kunnen worden verwerkt in een bibliotheekinterieur, van de muurdecoratie tot de vloerbekleding. Fractale texturen en patronen voegen een extra dimensie en diepgang toe aan het interieur, en scheppen een warmere en meer uitnodigende sfeer.

Van het gras onder je voeten tot het glinsterende sneeuwvlokje dat neerdwarrelt ... de natuur schenkt ons duizend en één texturen die ons kunnen inspireren.

 

West Norwood, Verenigd Koninkrijk

West Norwood, Verenigd Koninkrijk

Bibliotheek van het Federale Parlement, Belgïe

Bibliotheek van het Federale Parlement, Belgïe

Airflake

Airflake

 

 

 

 

Natuurlijk ogende stoffen en texturen

Een van de vele aspecten die de natuur zo indrukwekkend maken, is het veelvoud aan structuren, nuances, kleuren en texturen. Werkelijk elk element is volmaakt uniek. Terwijl Scandinavisch design bekendstaat om zijn pure en eenvoudige uitstraling, staat de natuur vooral bekend om haar diversiteit.

Onze interieurontwerpers grijpen vaak terug naar gemêleerde stoffen die veel meer zijn dan wat ze op het eerste gezicht lijken. Zo kan een blauwe stof bij nader inzien een combinatie zijn van roze, paarse en groene elementen. Precies zoals de natuur soms verrassend uit de hoek kan komen!

Verscheidene stoffen en texturen in onze interieurs voelen aan als elementen en oppervlakken die in de natuur voorkomen, zoals steen, aarde en zand. Ruw of glad, hard of zacht. Ook natuurlijke motieven op stoffen kunnen een biofiel design accentueren.

In de ontwerpfase van biofiele bibliotheekomgevingen moet erop worden toegezien dat stoffen en texturen passen bij het overkoepelende thema en het meubilair, om positieve emoties en gevoelens van verbondenheid met de natuur in de hand te werken. De stoffen en texturen worden dan ook zorgvuldig geselecteerd in elk project.

Beklede stoel met bladmotief.

Stoffen in allerlei vormen, texturen en kleuren met een knipoog naar de natuur.

Een ruwe en oneffen textuur geeft het oppervlak onder de dieren een realistischer uitzicht.

Gladde en harde oppervlakken gelijken op levensechte stenen.

 

 

Ook de keuze voor duurzame stoffen, zoals Oceanic van Camira, draagt bij tot het biofiele aspect. We kiezen immers voor de natuur in haar meest duurzame vorm. Oceanic is een stof die werd ontwikkeld in het kader van het SEAQUEL INITIATIVE, in de strijd tegen de plasticvervuiling in zee en het streven naar een afvalvrije omgeving. De stof wordt volledig vervaardigd uit afgedankt plastic – van het plastic uit onze zeeën tot de flessen op onze stortplaatsen – dat wordt gerecycleerd tot een garen: het SEAQUAL® YARN. Met onze keuze voor deze moderne stof uit gerecycleerd polyester zetten we een kleine stap op weg naar een groot doel: een afvalvrije planeet.

OCEANIC is overigens slechts een van de vele stoffen met een duurzame ecologische voetafdruk. In onze selectie zacht meubilair gaat onze aandacht dus niet alleen uit naar de motieven, maar ook naar de duurzaamheid van de stoffen.

 

 

Meer duurzame en gecertificeerde materialen:

 

 

 

 

Andere projecten

 

 

Meer biofiele thema's

 

 

 

 

Hulp nodig?

We gaan samen op zoek naar een biofiel bibliotheekinterieur dat tegemoetkomt aan onze innige behoefte aan contact met de natuur.

Werk je momenteel aan een interieurproject of staat er een herinrichting op het programma? Aarzel dan zeker niet om je plannen met ons te bespreken.

 

> Neem contact met ons op

 

 

 

 

 

Zie onze folder

We hebben inspirerende projecten en thema's over biofiel bibliotheekontwerp gebundeld in een brochure.

Krijg het volledige overzicht.

 

> Download brochure