Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Biofiele bibliotheekinrichting - Natuurlijk licht

Licht

In elk nieuw project streven we naar authenticiteit en willen we het interieur zo nauw mogelijk doen aansluiten op de architectuur van de bibliotheekruimte, door in te spelen op de natuurlijke lijnen en vormen van de omgeving, en door het natuurlijk licht zo mogelijk optimaal te benutten. 

Het gebruik van natuurlijk licht is dan ook een typerende eigenschap van biofiel design. In de projecten die we in de kijker plaatsen, komen de positieve invloeden van natuurlijk verlichte bibliotheekomgevingen naar boven, in een geslaagde combinatie met een zachte en esthetische architectuur, steunend op natuurlijke vormen en materialen.

 

De kracht van natuurlijk licht


De verlichting is een belangrijk aspect van onze interieurontwerpoplossingen, maar kan best een uitdaging zijn. Dakramen en uitzicht naar buiten toe versterken het buitengevoel, net als de plaatsing van planten en bomen in gemeenschappelijke open ruimten binnen de bib.

Een bibliotheek met grote raampartijen of een gevel in glas, is gemakkelijker te vullen met natuurlijk licht. Niet alle bibliotheken kunnen echter die architecturale troeven uitspelen of kunnen een budget vrijmaken om de gevel aan te passen.

De vervanging van zwaar en donker meubilair dat veel plaats inpalmt en het zicht belemmert, kan de bibliotheekruimte al een stuk lichter en uitnodigender maken. Een biofiel design betekent vaak ook dat deuren worden verwijderd of worden vervangen door glas, en dat er meer ruimte tussen het meubilair wordt voorzien, om de omgeving minder stedelijk en minder druk te laten lijken.

Waar kunstlicht zich opdringt, moet de keuze gaan naar armaturen die natuurlijk licht nabootsen. Meer moderne, dynamische oplossingen kunnen zelfs de kleurtemperatuur en lichtsterkte aanpassen aan het tijdstip in de dag of de hoeveelheid binnenkomend natuurlijk licht.

De onderstaande voorbeelden tonen hoe natuurlijk licht in de bibliotheken kan worden benut ter ondersteuning van de biofiele benadering.

 

Ishøj bibliotheek, Denemarken

Niort bibliotheek, Frankrijk

Ronse bibliotheek, België

Trith Saint Léger bibliotheek, Frankrijk

Krokoms bibliotheek, Zweden

 

 

 

 


Dokk1 in Aarhus, Denemarken


De grote glaspartijen in de gevels van Dokk1 in het Deense Aarhus vullen de bibliotheek met natuurlijk licht. Een panoramisch uitzicht rondomrond – op de rivier, de zee en de nieuwe havendokken – maakt de bezoekers bewust van de band tussen binnen en buiten.

Een laag energieverbruik kreeg zowel binnen als buiten een centrale plaats in het bibliotheekontwerp, met het gebruik van ledverlichting en automatische schakelaars die het licht doven in zones die gedurende een bepaalde periode niet bezocht worden.  

Het resultaat is een bibliotheek die als een levende en actieve omgeving de grenzen tussen de stedelijke en de natuurlijke ruimte doet vervagen. Bezoekers kunnen op uiteenlopende manieren ervaringen opdoen, op ontdekking gaan en speelse momenten beleven in een lichtrijke en wijds aanvoelende omgeving.    

> Meer over Dokk1

        

 

 

 

 

Andere projecten

 

 

Meer biofiele thema's

 

 
 

Hulp nodig?


We gaan samen op zoek naar een biofiel bibliotheekinterieur dat tegemoetkomt aan onze innige behoefte aan contact met de natuur.

Werk je momenteel aan een interieurproject of staat er een herinrichting op het programma? Aarzel dan zeker niet om je plannen met ons te bespreken.

 

> Neem contact met ons op

 

 

 

 

 

Bekijk onze brochure

We hebben inspirerende projecten en thema's over biofiel bibliotheekontwerp gebundeld in een brochure.

Krijg het volledige overzicht.

 

> Download brochure