Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Breng een bezoekje aan de gemeente in de bibliotheek

Fantasie, recycling, podium en verspreiding zijn sleutelwoorden geweest voor het interieur van de openbare bibliotheek van Guldborgsund. Het doel was om de kinderafdeling uit te breiden met extra ruimte en een “wow-effect” te creëren bij het betreden van de kamer. Dit is gelukt door natuurelementen in de bibliotheek op te nemen en de jongere gebruikers 'aanraken en voelen'-ervaringen aan te bieden. Het nieuwe interieur verleidt kinderen en tieners om het bos te ontdekken of vissen in het water te zoeken, want de speciaal ontworpen meubels en folie herscheppen de essentie van de lokale gemeenschap in deze spannende en avontuurlijke bibliotheek.

Het interieurproject begon in het najaar van 2017. In samenwerking met architecten van Lammhults Biblioteksdesign A/S begon de bibliotheekgroep van de kinderafdeling met het inrichten en transformeren van de ruimte in een verhaal gebaseerd op de gemeente Guldborgsund.

Pia Gunilla Park, cultureel communicator bij de bibliotheek van Guldborgsund, zegt: “We zijn erg betrokken geweest bij het proces. We waren super enthousiast over de presentatie die we kregen van Unni (architect, Lammhults Biblioteksdesign, red.) die erin slaagde onze visies en ideeën meteen te tekenen. Ze verwerkte zowel het meubilair als de vloer om het verhaal te vertellen op basis van onze wensen en dromen. De kleinere kinderen worden aangetrokken door de oceaan en de vissen op de vloer. De 5 t/m 11-jarigen maken veel gebruik van de activiteitenruimte. De tieners zijn gecentreerd rond het kasteel en het speelgebied. The sky is the limit”, zegt Pia.

Het nieuwe interieur heeft de indeling van de bibliotheek geoptimaliseerd, waardoor zones met verschillende leuke hoekjes zijn gecreëerd. Voorheen liep er één gang door de hele bibliotheek, die is nu onderbroken door een middeleeuws kasteel in het midden te plaatsen. Door zones te creëren kunnen de bezoekers nu ongestoord genieten van een wandeling in het bos of op avontuur op het strand of in de speelzone in het kasteel.

Een ander belangrijk element was duurzaamheid. De oude planken zijn gerecycleerd en op nieuwe manieren gecombineerd om in het nieuwe interieur te passen.

“Als dingen werken en van een bepaalde kwaliteit zijn, is het belangrijk dat we ze niet zomaar weggooien. Zo zijn de achterwanden van de planken antracietgrijs geverfd in plaats van rood om ze wat meer pit te geven. We hebben alleen maar positieve feedback gekregen en mensen vinden de bibliotheek een hele toffe plek om te vertoeven”, legt Pia uit.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met het laatste bibliotheeknieuws