Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Bouwen aan verandering in Ghana, met bibliotheekmeubilair

Een schenking aan en samenwerking met de Deense organisatie Ghana Biblioteksvenner


We zijn er rotsvast van overtuigd dat een positieve evolutie in de samenleving begint bij kennis en onderwijs. Daarom steunen we Ghana Biblioteksvenner, een Deense humanitaire organisatie die vrij toegankelijke bibliotheken opent in Noord-Ghanese dorpen.

Met een schenking van heel wat bibliotheekmeubilair en -items willen we mee de toegankelijkheid van kennis en onderwijs vergroten voor iedereen in Noord-Ghana, waar boeken, bibliotheken en onderwijs vaak schaars zijn.

 

> Ontdek wie wij zijn


Ghana Biblioteksvenner


Ghana Biblioteksvenner (‘Ghana Bibliotheekvrienden’) is een Deense humanitaire organisatie die vrij toegankelijke bibliotheken opent in Noord-Ghanese dorpen. De organisatie telt meer dan 50 leden en heeft als doel:

  • lees- en taalvaardigheid te promoten;
  • cursussen aan te bieden voor laaggeletterde volwassenen;
  • de toegang tot informatie te vergroten door zoekvaardigheden aan te scherpen;
  • informatie en kennis vrij toegankelijk te maken;
  • het democratisch bewustzijn te promoten;
  • boeken en andere materialen ter beschikking te stellen van iedereen.

 

Een nieuwe bib in het kloppende hart van Dalun


Meer dan vier jaar geleden opende een nieuwe bibliotheek de deuren in het Noord-Ghanese dorp Dalun. Als drijvende kracht achter dat project nam Ghana Biblioteksvenner (oftewel ‘Ghana bibliotheekvrienden’) het voortouw in de renovatie van het voormalige jeugdcentrum. In samenwerking met een lokale schrijnwerker werd de bib voorzien van tafels, boekenbakken en rekkensystemen op maat.

De bibliotheek is elke weekdag open en biedt niet alleen plaats om te lezen of te studeren, maar doet ook dienst als gemeenschapshub waar diverse activiteiten plaatsvinden, van voorleesavonden tot festivals. Dankzij die gemeenschapsgerichte aanpak is de bibliotheek vandaag een ontmoetingsplek voor jong en oud, met extra aandacht voor kinderen en jongeren tot 15 jaar, goed voor ongeveer de helft van de bevolking van Dalun.

In Ghana is het niet gebruikelijk om boeken te ontlenen en mee naar huis te nemen. In de plaats daarvan trekken kinderen, schoolgroepen, jongeren en volwassenen naar de bibliotheek in de buurt om er te lezen. In die zin speelt de bib dus een cruciale rol voor de lokale bevolking en de inwoners van de nabijgelegen dorpen, die met de fiets of zelfs per kano naar de bib afzakken voor activiteiten.

“Het is mooi om te zien hoe de lokale gemeenschap zich deze bib heeft toegeëigend. Dit is echt hun bibliotheek. Wij bieden ondersteuning en leveren meubilair en andere items, maar het succes en de invulling is volledig de verdienste van de gemeenschap. En die gemeenschap doet het alvast uitstekend!”

– Britta Bitsch, voorzitter van Ghana Biblioteksvenner   

 

Schenking van bibliotheekmeubilair voor Ghana


We besloten om in 2024 een selectie bibliotheekmeubilair te schenken aan Ghana Biblioteksvenner, ter ondersteuning van het humanitaire werk van de organisatie.

Toch gaat onze samenwerking verder dan traditionele zakelijke banden. Het gaat om een heuse synergie tussen onze expertise in bibliotheekinrichting en bibliotheekmeubilair, en de inspanningen van de organisatie om vrij toegankelijke bibliotheken te openen. Zo richten we samen ruimten in met functioneel bibliotheekmeubilair, in het teken van hoop, kennis en creativiteit voor de gemeenschappen en mensen in Noord-Ghana.

Bibliotheken moeten vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom schenken we meer dan bibliotheekmeubilair. We investeren in kenniscentra die een cruciale rol spelen in het doorbreken van de armoedecyclus en bijdragen tot een verantwoorde ontwikkelingswerking wereldwijd.

 

 

 

De lokale timmerman monteert een boekenrek voor prentenboeken.

De schoolklas in Dalun maakt gebruik van de nieuwe bibliotheek.

Bespreking van boeken in de leesgroep.

  

Welk bibliotheekmeubilair werd aan de organisatie geschonken?


De Noord-Ghanese bibliotheken moeten het stellen met een beperkt budget. Ze zijn dan ook meestal erg spartaans ingericht, zonder veel meubilair. Daar willen we als toonaangevende speler op het vlak van bibliotheekinrichting verandering in brengen. De producten die we aan de bibliotheek van Dalun schonken, werden zorgvuldig geselecteerd met het oog op functionaliteit, maar moesten tegelijk van de bib een uitnodigende en inspirerende ruimte maken. We schonken uitsluitend stockoverschotten, die zo een tweede leven krijgen in Ghana.

Het gaat onder meer om de Elof en Ture boekenbakken, speciaal ontworpen op maat van kinderen. De boekenbakken laten toe prentenboeken op te bergen en uit te stallen, zodat de kinderen worden aangespoord om al op jonge leeftijd de betoverende wereld van boeken te verkennen.

De puzzeltafel met vier krukjes is meer dan een opvallend meubel. Het is de ideale tafel om samen aan te leren en de perfecte plek voor groepsactiviteiten, gesprekken en plezier. Artiesten in spe kunnen hun creativiteit botvieren op de Michelangelo schildersezel, het ideale meubel voor artistieke expressie in de bibliotheekomgeving.

De Emma en Maria podia kunnen dienstdoen als dynamische platforms voor presentaties en interactieve sessies, terwijl de Sara boekenbak de bibliotheekmedewerkers en leerkrachten helpt om de actieve deelname van hun publiek te stimuleren, goed voor een bruisende en prikkelende leeromgeving. De Crossrunner Maxi en Ørestad boekenwagens bieden de medewerkers de nodige mobiliteit om boeken vlot te ordenen en te vervoeren binnenin de bib.

Om de leerervaring verder te versterken, schonken we alfabetstenen en diverse displaystandaards. Om het jarenlange gebruik van de boeken te vrijwaren, omvatte onze schenking daarnaast nog Filmolux Soft boekfolie en PS Boekensteunen. Tot slot schonken we nog Easy Dot krijtbordfolie, die zich uitstekend leent om ruimten om te toveren tot dynamische omgevingen voor ideeën en communicatie.

Met de geschonken producten willen we de bibliotheek van Dalun omvormen tot een bruisende hub voor kennis en creativiteit. Onze bijdragen – van prentenboekenbakken voor de jongste lezers tot puzzeltafels die de zin voor samenwerking prikkelen – zijn speciaal ontwikkeld om inclusieve en inspirerende omgevingen vorm te geven op maat van gemeenschappen. De items verhogen de functionaliteit van de bib, maar dragen ook bij tot een rijke leeromgeving voor jong en oud in Ghana. Met deze schenking hopen we een positieve evolutie te ondersteunen in de manier waarop kennis wordt aangeboden en gedeeld binnen de Ghanese gemeenschap.

 

 

Bibliotheekmeubilair wordt opgehaald bij het magazijn van het hoofdkantoor in Holsted.

 

Britta Bitsch, voorzitter van Ghana Biblioteksvenner.

 

 

“We dromen al lang van modern bibliotheekmeubilair voor Dalun, in Ghana. Onze organisatie is dan ook buitengewoon blij met deze gulle schenking. We staan echt versteld van de producten van Lammhults Biblioteksdesign. Als gewezen bibliothecaris en bibliotheekmanager is Lammhults Biblioteksdesign voor mij synoniem met design en een hoge kwaliteit. De bibliotheek van Dalun oogt vandaag veel levendiger, aantrekkelijker en moderner.” 

- Britta Bitsch, voorzitter van Ghana Biblioteksvenner

 

“We zijn dankbaar dat we onze schouders kunnen zetten onder betekenisvolle doelen en kunnen bijdragen aan de geletterdheid en scholing van kinderen, jongeren en volwassenen in alle hoeken van de wereld. We streven ernaar zinvolle bibliotheekruimten in te richten met een meerwaarde voor individuen en gemeenschappen, ongeacht hun locatie of sociale achtergrond."

- Mikael Kjeldsen, CEO

 

 

Bibliotheekmeubels komen ann in Dalun.

Ingang van de dorpsbibliotheek.

Gedoneerde bibliotheekmeubels worden in gebruik genomen.

 

 

Schenking van bibliotheekmeubilair voor een betere wereld   


Met onze schenking aan Ghana Biblioteksvenner willen we meer doen dan bibliotheken helpen inrichten. We willen omgevingen scheppen waar hoop en kennis samenvloeien. We zijn Ghana Biblioteksvenner, de lokale gemeenschap en alle betrokkenen dankbaar dat we dit initiatief mochten waarmaken.

We hebben er alle vertrouwen in dat dit initiatief een blijvende invloed zal hebben op de lokale gemeenschap, naarmate zij zich de bibliotheek van Dalun verder toe-eigent. Door de gemeenschap het plezier van het lezen te laten ontdekken, de nieuwsgierigheid naar nieuwe kennis te stimuleren en het gevoel van samenhorigheid te prikkelen in de bibliotheek, scheppen we een voedingsbodem waarop de zaadjes van kennis die we vandaag planten kunnen uitgroeien tot een weelde aan mogelijkheden voor de toekomstige generaties.

Aarzel zeker niet om ons te contacteren in geval van vragen of voor hulp bij een interieurproject.

Ghana Biblioteksvenner zelf steunen en zo de toegankelijkheid van bibliotheken in Noord-Ghana vergroten? Neem contact op met jim@jellingnet.dk.

 

 

Meer inspiratie

Ontdek meer projecten met het meubilair in deze schenking