Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Een thuis voor de burgers

De bibliotheek van Odense onderging een ware metamorfose. De uitdaging bestond er vooral in uiteenlopende zones en wensen in een coherent geheel samen te brengen. Het bestaande bibliotheekmeubilair werd hergebruikt om het veelvoud aan materiaal een plaatsje te geven, aangevuld met meubilair voor ontspanning, activiteiten en expo’s.

In de jaren die volgden, werd het overkoepelende plan verder geoptimaliseerd, in functie van de wensen.

Ook de kinderafdeling, afgebakend met een tuinhek, is een puzzel van oud en nieuw meubilair. Tussen de verschillende zones in werd ruimte voorzien om zich in de lectuur te verdiepen of voor spel en creativiteit. Vooral de ‘tuin’ voor de kleintjes springt meteen in het oog. Wie zich tussen de huisjes bij de muur in bosthema begeeft, komt in een heuse tuin terecht, omringd door gras, bomen, bloemen en andere natuurlijke elementen. De decoratieve elementen treden in dialoog met de uitgestalde boeken. Zo wordt de literatuur deel van de ervaring.

Jens Winther Bang Petersen, manager van de bibliotheekkoepel van Odense, licht toe: “We werkten bij de bibliotheekkoepel van Odense de voorbije jaren al verscheidene keren samen met Lammhults Biblioteksdesign. Toen we in 2017 onze hoofdbibliotheek in een nieuw kleedje stopten, stond Lammshults Biblioteksdesign in voor het samenleggen van de ideeën van de betrokken teams en de opname ervan in de plannen. Een buitengewoon hulpvaardige en vindingrijke partner. Daarna hielpen de medewerkers ons om de indeling bij te sturen in functie van de originele ideeën, zodra er budget vrijkwam voor de inrichting van een nieuwe zone. De lockdown als gevolg van COVID-19 bood ons een onverwachte kans om een grote ‘leestuin’ in te richten. De tuin valt in de smaak bij zowel de kinderen als hun ouders. Het is een plezier om hen in de leestuin te zien, die er nog steeds fantastisch uitziet.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met het laatste bibliotheeknieuws