Product added to basket

  • logo
  • 0 0

BiblioCon 2024

Waar natuur en gelukzaligheid elkaar treffen

Biofiel bibliotheekontwerp bevordert mentale gezondheid  


BiblioCon
 dient als een baken van inspiratie, een smeltkroes van ideeën waar de verzamelde kennis uit het vakgebied samenkomt om de toekomst van bibliotheekruimtes vorm te geven. Als pioniers op het gebied van bibliotheekontwerp namen wij deel aan de 112de editie van  BiblioCon in Hamburg, die plaatsvond van 4 tot en met 7 juni 2024, om te praten over de transformerende kracht van biofiele ontwerpen en geluksplekjes.

Door actief deel te nemen aan dit wereldwijde forum bevestigden we opnieuw onze toewijding aan het verleggen van de grenzen van uitmuntend ontwerp en het stimuleren van positieve verandering binnen de branche. Met de focus op natuurlijke elementen en het concept om het buitenleven naar binnen te vertalen, proberen we omgevingen te creëren die een gevoel van rust en welzijn bevorderen.

Onze voorbereiding en deelname aan het evenement was gebaseerd op ons bibliotheekontwerpproces, bestaande uit 6 stappen, dat als leidraad dient voor onze dagelijkse werking.

Stap 1

Inspiratie voor BiblioCon

Onze deelname voorafgaand aan BiblioCon begon met één vraag: Hoe bereiden we ons voor op het evenement?

Het eerste wat we deden was brainstormen over de belangrijkste onderwerpen inzake moderne bibliotheken. Onze branche-expertise en online onderzoek tonen aan dat geestelijke gezondheid, biofiel ontwerp, duurzaamheid en geluksplekjes - in combinatie met onze projectvaardigheden - belangrijke factoren zijn die bibliotheken opwaarderen en op dit moment zeer relevante onderwerpen zijn.

Met de natuur als inspiratiebron wilden we onze stand voorzien van elementen die een gevoel van harmonie en verjonging oproepen. Biofiele bibliotheekontwerpprojecten kunnen op verschillende manieren worden gevisualiseerd, bijvoorbeeld door vloer- en wandafbeeldingen met bos- en oceaanmotieven. Ze kunnen de voordelen van natuurlijk licht en uitzicht op buitenruimtes benutten om het gevoel van buiten zijn te benadrukken.

Het strand versterkt dit verhaal en roept herinneringen op aan serene ontsnappingen aan het water en zonovergoten kusten. Nu de zomer voor de deur staat, hadden we besloten onze stand op BiblioCon te vullen met elementen die bezoekers zouden doen verlangen naar lange zomeravonden, harmonie en verjonging.

We lieten ons inspireren door verschillende van onze eigen projecten die het strandthema en de Noorse kusten reeds herbergen.

 

Stap 2

Teambriefing voor BiblioCon

Na het zoeken naar inspiratie kwam ons team bij elkaar voor een cruciale briefingsessie waar ideeën rijkelijk vloeiden en creativiteit geen grenzen kende. Centraal in dit proces stond het maken van moodboards, een visueel hulpmiddel dat als kompas diende en ons naar onze bestemming zou leiden: een fascinerende stand met een strandthema die de essentie van biofiel bibliotheekontwerp belichaamt.

Met het strandthema en de Scandinavische kust als uitgangspunt verzamelden we beelden, texturen, kleuren, materialen en patronen die als springplank dienden voor onze verbeelding en ons hielpen om abstracte concepten te vertalen naar tastbare ontwerpelementen.

Van foto's van zonovergoten kusten tot plaatjes van drijfhout en schelpen, elk element was zorgvuldig geselecteerd om een gevoel van kustelegantie en natuurlijke rust op te roepen. De zachte tinten van zandstranden, het levendige blauw van de oceaan en de aardetinten van verweerd hout vormden samen een kleurpalet dat tot de ziel spreekt en de verbeelding prikkelt.

 

 

Moodboard met strandthema

  

 

Van concept tot realiteit. 3D-tekening omgezet in definitieve layout van de stand.

Stap 3

Ontwerp stand op BiblioCon

Toen we ons verdiepten in de details van het ontwerp van onze stand, verschoof onze aandacht naar het vertalen van onze visie in tastbare elementen die de zintuigen en de verbeelding prikkelen. We moesten ons ook houden aan het economische kader van de tentoonstelling, net zoals onze ontwerpprojecten zijn gebonden aan een specifiek budget. Met het biofiele bibliotheekontwerp als leidraad en de serene schoonheid van het strand en de Noorse kust als inspiratiebron, hadden we verschillende pijlers uitgekozen die tegemoet kwamen aan de uiteenlopende behoeften en interesses van onze bezoekers.

Welle, met zijn golvende vormen en moderne karakter, roept associaties op met duiken in blauwe golven. Sensa loungestoel, met zijn tijdloze uitstraling en natuurlijke warmte, voegt een vleugje rustieke charme toe en roept herinneringen op aan zonovergoten kusten en verweerd drijfhout. Lingo, met zijn veelzijdigheid en ingetogen elegantie, vormt de perfecte aanvulling op ons thema en sluit naadloos aan op de omgeving om een samenhangend en harmonieus geheel te creëren.

Terwijl onze ontwerpvisie vorm kreeg, was het belangrijk voor ons dat elk element naadloos harmonieerde om een ervaring te creëren die boeiend, betekenisvol en gedenkwaardig was voor de bezoekers van BiblioCon.

Stap 4

Presentatie op BiblioCon

Het overkoepelende thema van onze stand was geïnspireerd op de serene schoonheid van het strand en de Scandinavische kusten. Het thema was zorgvuldig gekozen om een gevoel van rust op te roepen en de natuurlijke elementen van kustlandschappen te weerspiegelen.

Strategisch gebruikten we specifiek bibliotheekmeubilair dat niet alleen bij het thema paste maar ook de algehele bezoekerservaring verbeterde. De keuze van kleuren, materialen en texturen bij zowel Welle, Sensa loungestoel als de Lingo rekken heeft een cruciale rol gespeeld bij het creëren van een samenhangend palet dat rechtstreeks tot de ziel van de bezoeker sprak.

Ons doel was om een open en luchtige stand te creëren met paden die meanderen als kustpaden en bezoekers langs verschillende “zones” zou leiden om zo de verschillende aspecten van bibliotheekontwerp te kunnen zien. Elke zone is een knipoog naar verschillende elementen van de kust die bovendien verschillende activiteiten kunnen faciliteren, waaronder watersporten, hardlopen en spelen, waardoor een gezonde levensstijl verder wordt benadrukt door het bieden van pauzes van het dagelijks leven.

   

Stap 5

Uitvoering bij BiblioCon

Op BiblioCon deelden we onze visie van biofieel bibliotheekontwerp met een aandachtig publiek. We hadden het genoegen tal van bezoekers te kunnen spreken die hun enthousiasme uitten over het ontwerp en het thema van de stand, waarbij de nadruk werd gelegd op mentale rust en welzijn.

We vroegen onze gasten om hun geluksplekje op een zwarte tekstballon te schrijven en deze op een moodboard te plaatsen. Geïnspireerd door de stand en de natuurelementen schreven ze plekken op die ze associëren met ontspanning en welzijn. Ze noemden plaatsen als het strand, de zee, bossen en bergen.

Deze oefening is geïnspireerd op een soortgelijk evenement dat we eerder hielden bij Next Library in Aarhus, Denemarken, bij Dokk1, waar we reeds ontdekten dat geluksplekjes vaak geworteld zijn in de natuur, en dus een biofiel aspect hebben. Dit is dus opnieuw bevestigd op BiblioCon 2024.

 

 

Stap 6

Follow-up van BiblioCon

Na onze deelname aan BiblioCon gaan we nu aan de slag om de waardevolle feedback en inzichten die we hebben verkregen te integreren in onze lopende en toekomstige projecten.

We hebben feedback van onze bezoekers ontvangen die ons een duidelijk beeld heeft gegeven welke aspecten van ons ontwerp als zeer positief onthaald zijn geweest en tevens aspecten waar er ruimte is voor verbetering. Het debat over het belang van geestelijke gezondheid en biofiele ontwerpen heeft onze toewijding aan deze principes in ons werk nog versterkt.

Deze inzichten helpen ons om onze manier van ontwerpen verder te verbeteren en te innoveren, zodat elke nieuwe bibliotheek niet alleen aantrekkelijk oogt qua esthetiek, maar ook functioneel en bevorderlijk is voor het welzijn van haar gebruikers.

 

 

 

 

Vragen?


Of je nu wel of niet hebt deelgenomen aan BiblioCon 2024, we hopen dat je nieuwsgierig bent naar de voordelen van biofiele bibliotheekontwerpen en geluksplekjes.

Neem uiteraard contact met ons op als je hulp nodig hebt bij het inrichten van je bibliotheek of bij verdere vragen.