Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Duurzaam bibliotheekontwerp

Duurzaam bibliotheekontwerp

Bij elk van onze inrichtings- en renovatieprojecten staat duurzaamheid centraal. Samen met onze klanten focussen we op duurzame ontwikkeling en werken we aan een groenere samenleving, nu en in de toekomst.

Om die ambitie waar te maken, geven we de voorkeur aan circulaire producten en interieuroplossingen die duurzaam geproduceerd zijn, op basis van verantwoorde materialen.

Al onze projecten zijn ontworpen met het oog op een lange levensduur. Zo hergebruiken we vaak bestaande elementen, producten en apparatuur om een interieur in een nieuw jasje te steken. Met geüpcyclede meubels kan je een ruimte namelijk nieuw leven inblazen, terwijl ze toch vertrouwd blijft aanvoelen.

We hebben hieronder een aantal interessante projecten uit ons portfolio verzameld, waarbij we bestaande elementen op innovatieve wijze hergebruikt hebben. Zo besparen onze klanten kosten, blijft hun ecologische voetafdruk beperkt en komt er minder afval op vuilnisbelten terecht.

> Duurzaamheid voor een betere wereld

 

Bibliotheek Horsens, Denemarken

Bij de herinrichting van de bibliotheek van Horsens wilden we de prachtige gele boekenrekken die er stonden in een nieuw kleedje steken! Voor een modernere look werden ze opgefrist en afgewerkt met antracietgrijze panelen. Het resultaat is een uniek contrast tussen oud en nieuw.

Verder werden er verplaatsbare, modulaire boekenpodia in eik- en grijstinten geplaatst en houten vloeren gelegd. Om de natuur naar binnen te halen werd er muurfolie met natuurfoto's aangebracht in de afdeling voor volwassenen, en kreeg de kinderafdeling een make-over met leeshuisjes en muurschilderingen die geïnspireerd zijn door de natuur.

De nieuwe elementen gaan in dialoog met het sterke kleurenpalet, en maken van de gele boekenrekken een echte blikvanger in het coherente, moderne geheel met natuurlijke accenten.

Boekenrekken zijn in veel bibliotheken een essentieel onderdeel om de ruimte te verdelen, boeken te stockeren en dat typische "bibliotheekgevoel" te creëren. De productie van zulke rekken neemt echter niet alleen de grootste hap uit het budget, maar verbruikt ook veel grondstoffen. Dat heeft een aanzienlijk effect op de CO2-impact van het eindproduct. Om die impact zo veel mogelijk te beperken, creëren we voor onze projecten steeds toekomstbestendige ontwerpen, waarbij we duurzame materialen en meubels combineren met bestaande elementen. Voor ons is niet alleen de kostprijs van belang, maar ook de milieu-impact aan het einde van de rit !

 

> Meer foto's

 

 

Bibliotheek en business hub Bromley, Verenigd Koninkrijk

In 2021 werkten we samen met GLL aan een nieuw ontwerp voor de bibliotheek en business hub van Bromley. Hét sleutelwoord van dit renovatieproject? Duurzaamheid.

De bibliotheek werd aangekleed met nieuwe, duurzaam ontworpen en geproduceerde meubels, en de oude boekenrekken werden geüpcycled met behulp van duurzame materialen. Daarnaast installeerden we panelen met citaten en afbeeldingen van bekende literaire figuren om de bibliotheek een moderne uitstraling te geven.

Omdat we duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, kozen we voor meubels die voor 90% gemaakt zijn van recycleerbaar materiaal  en die aan het einde van hun levensduur volledig demonteerbaar en/of recycleerbaar zijn. Op die manier konden we het budget én de duurzaamheidsdoelstellingen van onze klant respecteren.

 > Meer foto's

 

 

 

Bibliotheek Svinninge, Denemarken

Upcycling is ons ding. Het is geen trend of marketingstunt om nieuwe klanten te werven, maar een inherent onderdeel van onze manier van werken én de reden waarom veel klanten op ons vertrouwen voor een duurzame bibliotheekinrichting.


In 2016 kreeg de kinderbibliotheek van Svinninge een flinke opfrisbeurt. Door bestaande elementen een nieuwe invulling te geven, kwamen we tot een nieuw ontwerp met verschillende zones om te vertoeven, te spelen, verkleedpartijtjes te houden en creatief bezig te zijn.


Zo werden de oude houten rekken bijvoorbeeld omgevormd tot speelhuisjes, en zelfs een onderzeeër! We voegden ook tapijten toe om zachte oppervlakken te creëren en brachten muurfolie aan met afbeeldingen van vissen en boslandschappen.

> Meer foto's

 

 

 

Bibliotheek Aabenraa, Denemarken

Voor de bibliotheek van Aabenraa kozen we ervoor om de imposante rekken te upcyclen met modern laminaat en te combineren met infopods met warme, zachte houttinten.

Door middel van nieuwe materialen, stralende kleuren en verschillende texturen hebben we duidelijk afgebakende zones gecreëerd, waarbij oude en nieuwe elementen samenkomen in een boeiende omgeving.

Het feit dat we voor dit project met klassieke meubels van Deense makelij konden werken, was natuurlijk een meerwaarde!

 > Meer foto's

 

 

Bibliotheek Taulov, Denemarken

In de bibliotheek van Taulov gaven we het 60/30 Classic Steel-rekkensysteem een make-over door de bestaande rode rekken te bekleden met nieuwe fronten.

Daarnaast werden de prentenboekbakken in de kinderafdeling afgewerkt met nieuwe voor- en zijpanelen. Door die vervolgens te combineren met op maat gemaakte huisjes, creëerden we leuke plekjes waar de jongste bibliotheekbezoekers kunnen lezen en ontdekken.     

> Meer foto's

 

 

 

Bibliotheek Sæby, Denemarken

De nieuwe kinderbibliotheek van Sæby werd ingericht in de lokale stijl, als ode aan het schilderachtige kustplaatsje. Speciaal voor dit project werden er speelhuisjes op maat gemaakt, waaronder winkels, een theater en zelfs een tankstation – al is een laadpaal tegenwoordig misschien interessanter?

Daarnaast werden de bestaande rekken opnieuw bekleed en afgewerkt met stickers  om de nieuwe stijl door te trekken in de hele bibliotheek.

> Meer foto's

 

 

 

 

  

 

Duurzaamheid voor een betere wereld

Ons doel? Een duurzame samenleving waarin de volgende generaties dezelfde kansen krijgen als wij vandaag. Om dat doel te bereiken, streven wij steeds naar duurzame productie en consumptie.

 

We zijn ook continu op zoek naar manieren om meer FSC-gecertificeerde (FSC-C 144988) producten in ons assortiment op te nemen, want zo steunen we duurzaam bosbeheer en dragen we bij aan een betere planeet.

> Lees meer over onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid