Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Akoestiek

Akoestisch klimaat

In vele hedendaagse bibliotheken zorgen open ruimtes met rechte, evenwijdige wanden en grote glaspartijen voor een onaangename galm. Om te zorgen voor een aangenaam akoestisch klimaat pakken we de geluidsreflecterende oppervlaktes aan. Zo ontstaan stille zones waar de bezoeker zich in alle rust kan concentreren.

 

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap van door de mens waarneembaar geluid. Geluid ontstaat door drukgolven in de lucht. Het oor interpreteert de variaties in luchtdruk als geluid. De geluiden hebben verschillende kenmerken vanwege het verschil in golflengte.

Het akoestisch klimaat is belangrijk

We worden dagelijks omringd door geluid: pratende mensen, beltonen, schrapende geluiden, echo's van voetstappen of achtergrondmuziek.

In een bibliotheek beïnvloedt het akoestische ontwerp van de ruimte de gezondheid en welbevinden van personeel en bezoekers. In een overdaad aan lawaai raken we snel gestrest en vermoeid.

 

 

Nagalmtijd

Nagalmtijd is een begrip om ruimteakoestiek te definiëren. Het wordt gebruikt om het "echo-effect" van een kamer te beschrijven. Gladde kale muren, vloeren, plafonds of andere oppervlakken weerkaatsen de geluidsgolven en het geluid stuitert direct terug, waardoor een diffuse echo ontstaat.

Een slechte akoestische omgeving in een bibliotheek wordt vaak veroorzaakt door een nagalmtijd die te lang is in verhouding tot de grootte en functionaliteit van de ruimte.

  

Geluid gemeten in decibel:

Enkele basisprincipes kunnen worden toegepast voor een betere akoestische omgeving:

Het gebruik van schermen die het geluid absorberen is een gemakkelijke manier om de ruimteakoestiek te verbeteren. Ruimtes met verschillende toepassingen worden zowel akoestisch als visueel afgeschermd. Schermen met massieve kernen en akoestisch absorberende vlakken zijn hiervoor het meest effectief.

Waar meer privacy vereist is, kunnen akoestische cabines worden gebruikt voor vergaderingen of studie.

 

 

 

GELUIDSABSORBERENDE OPLOSSINGEN IN OPENBARE RUIMTES

> Bekijk de hele oplossingen