Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Kongsberg is een stad met vele grote technologische prestaties. Dit wordt weerspiegeld in de nieuwe stadsbibliotheek, die uitgerust is met een combinatie van de nieuwste technologie en interactiviteit en dit in samenhang met een traditionele bibliotheekinrichting.

De openbare bibliotheek Kongsberg werd geplaatst in KRONA – het Kongsberg cultuur- en kennishuis - dat ook een collegebibliotheek, het college van “Buskerud”, het hogere college “Tinius Olsen”, een composieten laboratorium, het Noorse Kongsberg centrum, drie bioscopen, een muziektheater met collegezaal, een theater evenals een stadskantoor huisvest. Met andere woorden, een huis dat veel bezocht wordt en interactie maakt.

De bibliotheek is ontwikkeld door de samenwerking tussen de bibliotheek, ons zusterbedrijf BS Eurobib As en Redia A/S, die de interactieve oplossingen geleverd heeft.

BS Eurobib heeft alle meubels, het interieur en de verlichting geleverd en heeft grote aandacht gehad voor kleuren, licht en design. Het doel was een plek te creëren om te zijn, niet alleen een bibliotheek, maar ook een ontmoetingsplaats voor de inwoners van Kongsberg. Het was belangrijk om de traditionele en nieuwe media samen te binden en de innovatieve en interactieve oplossingen maken deze bibliotheek uniek.

In de bibliotheek is er een sterke focus op kinderen, omdat ze de toekomstige gebruikers zijn en dus een belangrijke doelgroep. De ambitie is dat de kinderzone “the place to be” is voor de kinderen en eveneens een leuke plek is voor volwassenen.

Er zijn veel interactieve mogelijkheden voor de gebruikers van de nieuwe bibliotheek die aanzetten tot leren en eveneens de nieuwsgierigheid van kinderen en volwassenen opwekken. Het is vooral de bedoeling om met interactiviteit de kennis  over te brengen. De interactieve vloer nodigt uit om te spelen en te leren en verspreidt het leven en de activiteit doorheen de hele bibliotheek. Een groot, visueel panoramisch scherm toont scènes uit het boek dat wordt voorgelezen aan het publiek. In de muziek afdeling vind je een “Audio-Factory” voor muziek ervaringen en in de bibliotheek kunt u overal digitale signalisatie en “boekmachines”, met informatie over beschikbare boeken, terugvinden.

Het interactieve oog, dat geplaatst werd bij de ingang, is zowel een anatomische als iconische installatie die bedoeld is om de bezoekers te betrekken en tegelijkertijd te inspireren en studenten meer over dit specifieke deel van het menselijk lichaam te leren. Door interactie met het oog krijg je de kans om de wereld te onderzoeken vanuit een geheel nieuwe invalshoek en kan je bv. zien hoe het is om kleurenblind zijn of een verminderd gezichtsvermogen te hebben. Lees hier meer (Engels)

Binnenhuisarchitect

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met het laatste bibliotheeknieuws