Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Een onbemande bibliotheek die de “alledaagse plaats” binnen de stad is geworden

De openbare bibliotheek in Bara, met een oppervlakte van 400m2, werd geopend in het najaar van 2015 en dit in een mooi nieuw pand. Reeds sinds het begin van het proces werd er geopteerd voor een onbemande bibliotheek en dat bleek een groot voordeel voor de planning én het bouwproces. Samen met de bibliotheekmedewerkers heeft Lammhults Biblioteksdesign gezocht naar leuke interieuroplossingen die de gemeente gebruikt heeft als basis voor de besluitvorming.


De bibliotheek is ingericht met witte Frontline bibliotheekrekken die voorzien zijn van verschillende functies, zoals tijdschriftenopslag en displaylegborden. De rekken werden zo geplaatst dat het overal makkelijk toegankelijk is, ongeacht waar in de ruimte je bent.


Dat alles toegankelijk moet zijn put eisen aan het meubilair; zo moeten bv. tijdschriften en kranten makkelijk te bereiken zijn, zowel de meest recente versie als de oudere. De functie opslag/display in de Frontline bibliotheekrekken, met plaats voor opslag van oudere exemplaren achter het tentoongestelde (nieuwste) exemplaar, voldoet aan deze eisen en is een populaire oplossing voor zowel medewerkers als bezoekers.


Het rekkensysteem moest deels voorzien worden van wielen zodat alles makkelijk verplaatsbaar is om zo voor meer flexibiliteit te zorgen en de mogelijkheid te bieden om delen van de ruimte voor verschillende evenementen te kunnen gebruiken. Op sommige plaatsen werden eindpanelen gebruikt om er een Eureka zoekstation aan te bevestigen terwijl de eindpanelen op andere plaatsen gebruikt worden om signalisatie op aan te brengen. Om nieuwigheden en thema’s in de kijker te zetten werd er gebruik gemaakt van de Quattro torens in wit en oranje en deze in verschillende hoogtes.


Om het de bezoekers makkelijk te maken om te vinden wat ze zoeken, streeft de bibliotheek er naar om gebruik te maken van bewegwijzering voorzien van kleuren en symbolen. Eindpanelen en pilaren zijn al voorzien van bewegwijzering en duidelijke teksten om goed te laten zien waar wat te vinden is.


Een onbemand bibliotheek creëert geen afstandelijk gedrag tegenover de inwoners, maar kunnen helpen bij het vergroten van de interactie vergeleken met een traditionele bibliotheek. Bezoekers hebben meer de neiging om de bibliotheek netjes achter te laten nadat ze deze gebruikt hebben wanneer de bibliotheek onbemand is; de eerste bezoekers in de ochtend nemen zelf hun krant en leggen ze achteraf terug mooi op de voorziene plaats. Mensen ontmoeten elkaar en werken vaker samen, zowel jong als oud. De openbare bibliotheek Bara is zelfs dé gemeenschappelijke ontmoetingsplek in de stad geworden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met het laatste bibliotheeknieuws