Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Een innovatieve en ambitieuze bib

Onze herinrichtingsopdracht bestond erin de openbare bibliotheek van Tamworth om te vormen tot een lichtrijke, frisse en ruime omgeving, met een uitnodigend onthaal en een flexibele, open, moderne en multifunctionele lay-out. Onze interieurvormgeving moest innovatie en ambitie uitstralen, en een ruimte scheppen die ieders ontplooiing, welzijn en geluk ondersteunt.

Met het oog op duurzaamheid gingen we in eerste instantie na welke bestaande bibliotheekelementen geschikt waren voor upcycling. Alle rekkensystemen op de eerste verdieping konden, net als de rekken voor wandmontage op de gelijkvloerse verdieping, worden hergebruikt. Ze kregen een trendy nieuwe look met kleurrijke einddisplays en eindpanelen met foto’s. De bestaande rekken werden aangevuld met ons Lingo rekkensysteem op wieltjes, voor extra flexibiliteit. 

Er ging extra aandacht uit naar de selectie van stoffen en kleuren voor de bekleding van het meubilair. En ook de kleur van de verf werd nauwgezet bepaald door Thedesignconcept ltd. en treedt in dialoog met zorgvuldig geselecteerde visuele elementen en quotes die een positieve sfeer scheppen in de ruimte en de bibliotheekbezoekers inspireren en motiveren.  De tapijtlay-out en de kleuraccenten op de vloeren werden zodanig gekozen dat ook een andere indeling van de ruimte in de toekomst mogelijk blijft.

De kinderafdeling is vandaag een leuke en uitnodigende omgeving met opvallende kleuren en speelse vormen, om kinderen aan te sporen de bibliotheek te verkennen en de rijke diversiteit aan boeken te ontdekken. Vooral het podium op maat is buitengewoon multifunctioneel. Het laat individuele bezoekers toe de rust op te zoeken met een boek, maar kan ook perfect door groepen worden gebruikt. Voor de kinderafdeling ging er bovendien aandacht uit naar de sensorische beleving, met het oog op inclusiviteit en het onthaal van gezinnen.  

Jongeren kunnen op hun beurt terecht in een uitnodigende ruimte met zachte sofa’s, die plaats bieden voor ontspanning of concentratie. Tieners kunnen dankzij het gebruik van een diverse waaier aan zitmeubilair in alle comfort lezen of studeren in de bib, individueel of in groep.

De zakelijke hoek van de bib werd voorzien van een cabine die de nodige privacy biedt voor overleg of begeleiding – een heuse meerwaarde voor de gemeenschap van Tamworth.

We richtten een mooie erfgoedhoek in waar bezoekers worden uitgenodigd om in het rijke verleden van Tamworth te duiken. Op een fotomuur is Tamworth Castle te zien. Dit visuele element prikkelt enerzijds de nostalgie en het gevoel van trots bij de inwoners van Tamworth, en draagt anderzijds een educatieve boodschap uit naar de bezoekers toe.

 

“Dit omvangrijke herinrichtingsproject zet ons engagement voor Tamworth in de verf, net als onze visie op de bibliotheek als centrale hub voor de gemeenschap. Het gaat om de vijfde nieuwe of heringerichte bibliotheek die we de afgelopen jaren mochten opleveren. Ons uitgangspunt is telkens weer om een veilige, warme en uitnodigende ruimte in te richten op maat van elke bezoeker."

Victoria Wilson,
Raadslid van Staffordshire County belast met Gemeenschap en Cultuur

 

 Op 19 juni 2023 werden de deuren van de heringerichte bib geopend en kon iedereen de nieuwe look bewonderen.

Foto's
  • Matt Clayton

Producten die in de Openbare bibliotheek Tamworth, Verenigd Koninkrijk gebruikt worden

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met het laatste bibliotheeknieuws