Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Je bib in een nieuw, maar budgetvriendelijk kleedje

Het hergebruik van bibliotheekmeubilair levert een besparing van 35 % op

In 2018 werd gestart met de renovatie van de openbare bibliotheek van Verrières-le-Buisson, in de buurt van Parijs. Ons Franse team van BC Intérieur stelde voor om een aantal bestaande meubelstukken te hergebruiken in plaats van voor een volledig nieuw interieur te gaan. De bib was al snel overtuigd van de voordelen van upcycling en ging dan ook graag op dat voorstel in.

De meubelstukken die geüpcycled of hergebruikt konden worden, werden opgenomen in het nieuwe interieurplan. Zo stonden recyclage en duurzaamheid centraal in dit project en kon de gemeente meer dan een derde van de geplande investering uitsparen.

Als wereldwijd vertrouwde leverancier van bibliotheekmeubilair, stimuleren we duurzame keuzes van consumenten, om de volgende generaties meer mogelijkheden te bieden. We stonden dus graag in voor het beheer van het ontwerp- en keuzeproces in dit project, dat financieel voordeliger was voor de gemeente Verrières-le-Buisson.


> Bekijk meer projectfoto’s

Interieurontwerp, duurzaam benaderd

Ons ontwerp voor de bibliotheek van Verrières-le-Buisson moest de nieuwe ruimte een coherente en functionele invulling geven. De nieuwe lay-out strookt met de functionaliteit van een moderne bibliotheek, met de bijhorende organisatie van faciliteiten, boeken, media en zones.

De bestaande rekkensystemen en boekenbakken werden geüpcycled volgens een heel heldere ontwerpvisie, die de toegankelijkheid en flexibiliteit moest verbeteren. Het gaat dan ook om cruciale aandachtspunten in het originele lastenboek. De keuze voor de upcycling van bestaand meubilair, in combinatie met nieuwe, complementaire producten, ligt volledig in lijn met het streven naar duurzaamheid, een lange gebruiksduur en een circulaire economie.

We werkten nauw samen met de klant en gaven advies met het oog op een fris ogende basisstructuur van het gebouw. Zo werden we geraadpleegd voor het kleurenpalet van de verf en de vloerbekleding, aangezien die elementen naadloos moesten aansluiten op de hergebruikte rekken en meubels.

Op de volgende afbeeldingen zijn de meest ingrijpende veranderingen te zien, naast de geüpcyclede en hergebruikte rekkensystemen en meubels in Verrières-le-Buisson.


Een mix van hedendaagse rekkensystemen

Vóór de herinrichting van de bibliotheek werden de boeken en media-items aangeboden in vaste, lineaire rekkensystemen met een open bovenzijde. Dat gaf een rommelige indruk. De meeste rekken waren 152 of 182 cm hoog en moesten worden aangepast (geen sinecure bij vaste rekkensystemen) om aan de nieuwe visie en indeling van de ruimte te beantwoorden.

We voegden wieltjes met remmen toe aan de rekken voor meer flexibiliteit, zodat de rekkensystemen naar wens in andere configuraties kunnen worden geplaatst. De toevoeging van een bovenplaat moest de plankenrekken een meer gestroomlijnde, hoogwaardige look geven en schept bovendien bijkomende ruimte om boekenkaften in de kijker te plaatsen, wat het snuisteren tussen de boeken stimuleert en een lezersgerichte indruk wekt.

De integratie van bijkomende, mobiele en gebogen plankenrekken in de lay-out moest de geüpcyclede originele rekken aanvullen met complementaire kleuren, materialen en looks.

We wilden waken over een coherent geheel op maat van de behoeften en zagen erop toe dat zowel de oude als de nieuwe rekken dezelfde hoogte hadden. De ophoging van de nieuwe, gebogen rekken, opdat de hoogte zou overeenstemmen met de hogere, originele rekken, die nu op wieltjes staan, is een mooi voorbeeld van ons oog voor detail in de herinrichting.

Voorheen - smalle en donkere lay-out

Voorheen – zonder bovenplaat

Na de upcycling - met bovenplaat en wieltjes

Na de upcycling – een nieuwe, moderne lay-out

 

 


Toegankelijke boekenbakken

In de originele, lineaire indeling van de kinderhoek stonden enkelzijdige, vaste boekenbakken samen, met weinig mogelijkheden om een vrij in te vullen ruimte te creëren tot gevolg.

Om dit probleem te verhelpen, werden de boekenbakken rug-aan-rug tegen elkaar bevestigd en werden ze voorzien van wieltjes met remmen. Voortaan kunnen de bibliotheekmedewerkers de boekenbakken gemakkelijk verplaatsen, om bijvoorbeeld een grotere groep kinderen of klasgroepen samen te brengen voor een voorleesmoment, of om speelruimte vrij te maken.

De onderste delen van de boekenbakken werden bovendien voorzien van een uitschuifbaar deel, zodat grote prentenboeken gemakkelijker te vinden zijn.

In de volwassenafdeling was de toegankelijkheid van boeken en media-items voor verbetering vatbaar en werden de vaste boekenbakken vervangen door uitschuifbare bakken. Dankzij die ingreep, in combinatie met standaard, vaste boekenbakken, konden de boeken dichter bij elkaar geplaatst worden en werd zo ruimte gemaakt voor bijkomende boeken.

 

 

Voorheen - enkelzijdige boekenbakken op verstelbare pootjes

Na de upcycling – dubbelzijdige boekenbakken op wieltjes

Na de upcycling – boekenbakken met uitschuifbaar deel

Close-up van het uitschuifbare deel (foto uit een andere bibliotheek)

 

 

Nieuwe behoeften en nieuwe elementen

Een cruciaal aandachtspunt in het nieuwe project, was de creatie van een hedendaags contrast tussen het oude en het nieuwe, naast het optimale gebruik van de beschikbare ruimte. Twee nieuwe Info Pod-balies droegen daar aanzienlijk toe bij, aangezien ze de grote, vaste en logge balie bij de hoofdingang overbodig maakten.

Selfservice is tegenwoordig een belangrijk gegeven in elke moderne bibliotheek. Dat betekent dat in het bibliotheekontwerp rekening moest worden gehouden met de daartoe vereiste technologie. Dankzij de centrale plaatsing van twee balies bij de hoofdingang, kunnen bezoekers op eigen houtje de gewenste items opzoeken.  

De moderne Info Pods springen in het oog dankzij hun opvallende kleur, terwijl het verzonken frontpaneel de balies vlot toegankelijk maakt voor rolstoelgebruikers en andere bezoekers met beperkte mobiliteit.

Voorheen – vaste balie aan de ingang

Na de upcycling – Info Pods centraal in de bib

Zo is het hart van de bib een uitnodigende plek geworden waar medewerkers en bezoekers kunnen samenkomen zonder de hoofdingang te blokkeren. De combinatie van hergebruikte meubels en rekkensystemen met nieuw en veelzijdig meubilair schept een dynamische en overzichtelijke ruimte voor zowel de bezoekers als de medewerkers.

Nieuw presentatiemeubilair, zoals de Labryrinth presentatietoren en het Emma podium, werden toegevoegd voor een aangenamere, modernere snuisterervaring en esthetiek, afgestemd op de materialen, kleuren en vormen van het originele meubilair.

We voorzagen ook nog nieuw zitmeubilair, om de bib een meer vertrouwelijk, huiselijk en hedendaags karakter te geven. Een van de gekozen onderdelen is de compacte Hay armstoel, zoals hieronder te zien is.

> Bekijk meer projectfoto’s

 

 

 

Nieuwe producten – Labyrinth

 

 

Nieuwe producten – Emma podium en Hay armstoel

Ga voor groen en geef gebruikt meubilair een tweede leven

We staan helemaal achter de toenemende aandacht voor “groenere” overheidsaanbestedingen. Het project in Verrières-le-Buisson toont hoe oog voor duurzaamheid in een herinrichtingsproject een positieve invloed kan hebben op het budget. Dit gezegd zijnde, moeten we ons er ook bewust van zijn dat het hergebruik of de upcycling van meubilair soms eenzelfde, of in zeldzame gevallen zelfs grotere kost met zich meebrengt dan de aankoop van nieuwe items. Als we de circulaire economie echter correct benaderen, is een groene aanpak altijd de betere keuze voor het milieu en onze CO2-voetafdruk.

Om de prijs van nieuwe aankopen deels te compenseren, steunen we de circulaire economie door upcyclingprojecten te promoten. Dat is echter niet altijd een optie, en dus zien we erop toe dat de producten die we ontwerpen, produceren en inkopen ook stroken met ons strenge ‘design to last’-beleid, met het oog op robuuste en toepassingsgerichte producten die na gebruik gemakkelijk ontmanteld en gerecycleerd (of beter nog, geüpcycled) kunnen worden en niet op de vuilnisbelt belanden, met een enorme CO2-voetafdruk tot gevolg.

 

 

 

Het proces van a tot z

Het designteam van BC Intérieur was bij het hele herinrichtingsproces in de openbare bibliotheek van Verrières-le-Buisson betrokken, van begin tot eind.

Hier zien we hoe bestaande rekkensystemen worden heropgebouwd en hoe nieuwe, gebogen rekkensystemen op wieltjes aan het interieur worden toegevoegd.

 

 

Een duurzame bib, vandaag en morgen

We zijn er trots op dat we de openbare bibliotheek van Verrières-le-Buisson mee mochten ontwerpen en bemeubelen in lijn met de budgettaire en duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.

De bib is een schoolvoorbeeld geworden van hoe de upcycling van producten een omgeving nieuw leven in kan blazen en een fris gevoel van geborgenheid kan creëren, zonder afbreuk te doen aan de authentieke, duurzame en originele materialen en looks van de bibliotheek.

Zo vervingen we beschadigde planken door nieuwe houten panelen met FSC-label, wat zorgt voor een mooi contrast met de originele planken. De esthetiek van een hedendaagse afwerking in combinatie met originele houten panelen die door de jaren heen een mooie patine hebben gekregen en al heel wat zonlicht hebben gezien.

Verrières-le-Buisson kan gerust worden toegevoegd aan een lijst met projecten die ons engagement voor duurzaamheid in de verf zetten door gebruikte producten een tweede leven te geven.

We hebben een aantal projecten verzameld die ons engagement voor een verantwoord gebruik van grondstoffen kunnen staven, net als een duurzaam beheer van productie-, upcycling-, recyclage- en circulaire processen.

 

 

  

 


Duurzame producten

We blijven continu het aandeel milieuvriendelijke producten in onze bibliotheekontwerpen vergroten. Zo hebben we producten met het FSC-label en het Nordic Ecolabel in ons gamma en zetten we daarmee onze schouders onder een duurzaam bosbeheer voor een betere wereld.

Het project in Verrières-le-Buisson bleek bovendien een financiële opsteker voor de klant, terwijl het de inspanningen voor een groenere en duurzame toekomst steunt. Vandaag oogt de bibliotheek coherenter en biedt de inrichting meer flexibiliteit en toegankelijkheid voor medewerkers en bezoekers.

> Lees meer over duurzaamheid

 

 

 

 

Neem contact op met ons designteam

We beschikken over toegewijde designteams en projectleiders in ons hoofkwartier in Denemarken en in elk van onze regionale kantoren in Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Aarzel niet om je toekomstige project te bespreken.

> Neem contact met ons op