Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Bibliotheek van Grantown

Bibliotheek van Grantown, Verenigd Koninkrijk

Deze bibliotheek ligt in Grantown-on-Spey, een populaire vakantiebestemming in de Highlands met een 2.500-tal inwoners. Het Schotse stadje – met basisschool, middelbare school, kinderdagverblijf en speelplein – trekt het hele jaar door toeristen aan.

 

> Meer over het project

 

 

Een opgefriste bib in een historisch gebouw

Vóór de verhuis naar een nieuwe locatie, mocht de bib jaarlijks ongeveer 10.000 bezoekers verwelkomen, die voornamelijk gebruikmaakten van de conventionele bibliotheekdiensten. De bib stelde haar bezoekers twee computers van het ‘People’s Network’-initiatief en een wifiverbinding ter beschikking, al bleef het gebruik ervan erg beperkt. De fysieke omgeving in de bibliotheek liet te wensen over, en voor events of activiteiten was er vrijwel geen plaats.

De bibliotheek verhuisde dus naar een nieuwe locatie en nam haar intrek in het gerenoveerde Grantown Courthouse, een aantrekkelijk historisch gebouw in het bruisende centrum. De bibliotheekmedewerkers delen er hun balie met de regionale overheidsdienst The Highland Council. De herinrichting van de bibliotheek van Grantown werd overigens door diezelfde dienst gefinancierd en moest de nieuwe interpretatie van de bibliotheek in de Schotse Highlands weerspiegelen: een plaats waar de gemeenschap samenkomt, waar inwoners terechtkunnen voor verschillende zaken en waar bezoekers graag tijd doorbrengen en gebruik kunnen maken van uiteenlopende diensten. Die benadering maakt van de bibliotheek een bruisende plek die heel wat nieuwe, lokale bezoekers aantrekt, zowel voor de diensten van het lokale bestuur als voor meer traditionele bibliotheekdiensten. De nieuwe bibliotheek moest bovendien uitnodigend genoeg zijn om ook de vele bezoekers en toeristen in het stadje aan te trekken en te verwelkomen. Na raadpleging van de lokale gemeenschap, ontwierp thedesignconcept ltd. een trendy, fris en modern interieur met een knipoog naar de ligging van het stadje in het kloppende hart van het Cairngorm National Park.

Elk deel van de bibliotheek werd ingericht met een specifiek publiek voor ogen, gaande van een eigentijdse interpretatie van de traditionele leeszaal tot een leuke kinderhoek compleet met een boekenberg in bosthema, waar wolven, sneeuwuilen en andere bosdieren op de loer liggen. Tieners vinden hun gading in een specifiek voor hen ontworpen boekenkast met bank, waarin te zien is hoe een snowboarder het beste van zichzelf geeft. Op verscheidene plaatsen in de bibliotheek is zitruimte voorzien met ingewerkte laadpunten voor mobiele toestellen. De bezoekers kregen inspraak in de vormgeving, en de winnende foto van een lokale wedstrijd prijkt uitvergroot boven de computers. Veel van bezoekers die gewoon even een kijkje kwamen nemen, zijn inmiddels lid van de bibliotheek. Zowel de medewerkers van de bibliotheek zelf als die van de lokale overheidsdienst zijn erg opgezet met hun nieuwe werkomgeving, en alle bezoekers zijn vol lof over de nieuwe inrichting.

 

 

 

 

 

 


Geloof ons niet op ons woord...

“Sinds de opening van de bibliotheek hier is het bezoekersaantal haast verdubbeld. De nieuwe, dynamische ruimte biedt ons nu de mogelijkheid om een brede waaier aan events en activiteiten te organiseren. Voorheen was dat ondenkbaar.

Thedesignconcept ltd. heeft elke belofte in zijn oorspronkelijke aanbestedingsdossier ingelost. Het team werkte nauw samen met High Life Highland en The Highland Council om de gemeenschap een plek te geven die geliefd is bij de inwoners en de toeristen. (En de medewerkers zijn uiteraard ook in de wolken!)”

John West
Hoofdmanager Bibliotheken
High Life Highland

 

 

Producten die in de bibliotheek van Grantown gebruikt worden

Andere projecten