Product added to basket

  • logo
  • 0 0

De nieuwe “Meeting Point Klostergården”

Toen het bibliotheekfiliaal in Klostergården van de stad Lund op de tekentafel lag, had de bibliothecaresse Karin Bergendorff enkele concrete richtlijnen voor de ontwerpers om haar visie van de bibliotheek te realiseren :


De nieuwe bibliotheek moet meer zijn dan alleen maar “een bibliotheek”. De hechte samenwerking tussen de bibliotheek en de naschoolse opvang moet naar voren komen in het interieurontwerp.
De nieuwe bibliotheek moet hét centraal ontmoetingspunt van de buurt worden. De huidige versleten aanblik werkt ontmoedigend voor de bezoekers.
De nieuwe bibliotheek moet gastvrij en open zijn voor al de burgers – schoolkinderen, studenten, ouders met kinderen, volwassenen en ouderen.


“Meeting Point Klostergården” is nu een maand open voor publiek en Karin kan met trots bevestigen dat haar visie realiteit is geworden. Een coherent interieurconcept verbindt de verschillende delen van het gebouw. Een vast kleurenschema, keuze van materialen en meubilering laten alles op een subtiele en smaakvolle manier in elkaar passen. Het nieuwe uitnodigende gebouw met zijn grote ramen gericht op het stadsplein is een enorm contrast met zijn vorige omgeving. Voor de inwoners is de bibliotheek nu een aangename leefomgeving geworden waar je je thuis en op je gemak voelt. Het succes is merkbaar aan de bezoekersaantallen. Karin is blij om te kunnen vaststellen dat ouders met kleuters de bibliotheek nu veel vaker bezoeken.

“Wat het interieurontwerp betreft ben ik vooral blij met de lange zitbank aan het raam dat uitkijkt op het stadsplein. Het vormt de overgang tussen het interieur en het exterieur. Nadien trekt het meubilair je verder de bibliotheek in met het hoogste meubilair achteraan in de bibliotheek. Echt opvallend ! Centraal in de bibliotheek staat een ronde rekopstelling. Hoewel de opstelling vrij groot is vormt ze geen hindernis en creeërt ze hoekjes en nissen waarin kinderen spontaan nieuwe boeken ontdekken.” 

Een handige tip die Karin wil delen met bibliothecarissen die op het punt staan te verhuizen: moedig je klanten aan om zoveel mogelijk boeken te lenen. “Help ons verhuizen” was haar boodschap. Tijdens de drie maanden dat de bibliotheek hulp nodig had, lagen de uitleningen op een recordhoogte. 
“Onze samenwerking met Lammhults Biblioteksdesign en hun hulp waren van onschatbare waarde tijdens het gehele proces – niet in het minst alle nuttige adviezen en tips van hun interieurarchitect Lykke Jørgin”, aldus Karin

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met het laatste bibliotheeknieuws