Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Een nieuwe en kleurrijke jongerenafdeling

Verschillende verdiepingen van de centrale bibliotheek van Kristiansand ondergingen de afgelopen jaren een grondige renovatie. Zo werd in 2023 een gloednieuwe jongerenafdeling op de tweede verdieping voorgesteld. De prachtige, functionele en kleurrijke afdeling wordt vandaag uitgebreid benut.

De jongerenafdeling moest een knusse inrichting krijgen en enigszins afgebakend zijn van de rest van de bib. Jongeren kunnen er een gesprek met elkaar aanknopen, en de zit- en werkplekken voor groepen en scholen zijn alvast erg populair. Bovendien ligt de fictieafdeling voor volwassenen vlakbij.

Het bibliotheekmeubilair is een combinatie van hergebruikt of geüpcycled meubilair en nieuwe rekkensystemen. De nieuwe, kleurrijke rekkensystemen treden subtiel in dialoog met de bestaande rekken in natuurlijke tinten. De bestaande Senso sofa, die voorheen elders in de bib in een andere configuratie te vinden was, werd omgevormd tot een heuse eyecatcher, met nieuwe rugleuningen in passende kleuren.

De lage ronde rekkensystemen in de nieuwe afdeling met kranten, magazines en strips geven een ruimte binnenin de ruimte vorm en wekken tegelijk een open indruk. De ronde vorm komt terug in de opvallende zithoek tegen de muur en het zitpodium.

De kinderafdeling kreeg enkele jaren geleden al een biofiele inrichting. Deze afdeling brengt de natuur naar de bib, met fotomuren en op de natuur geïnspireerde producten en kleuren. In de kleine leesgrot kunnen inspirerende ervaringen worden opgezet voor de kleintjes. Het op maat gemaakte podium in de vorm van een amfitheater leent zich dan weer uitstekend voor bijeenkomsten met iets oudere kinderen en klasgroepen.
Een indrukwekkende boom, met een parachute-achtige kruin, vormt het uitgelezen trefpunt te midden van het ‘bos’, waar kinderen de nodige rust vinden voor uitstekende leeservaringen.

Foto's
  • Helge Eek

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met het laatste bibliotheeknieuws