Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Een innovatieve mediatheek

De nieuwe mediatheek in de Pôle Louise Michel in Saint-Vaast-lès-Mello opende haar deuren op 5 juli 2022.

De bouw van een mediatheek in een dorp met 1050 inwoners bleek een heuse uitdaging, die de gemeente niet zonder enige trots aanging. De nieuwe locatie kadert binnen een hele reeks nieuwe voorzieningen, waaronder een school met vijf klaslokalen, een refter en een activiteitenruimte die wordt gedeeld met verenigingen. Daarmee wilde de gemeente educatieve en culturele locaties samenbrengen. Een ander doel bestond erin een ruimte te creëren voor ontmoeting, samenkomst, gezelligheid en uitwisseling.

Van buitenaf neemt de mediatheek een prominente plaats in als centraal element in de openbare ruimte. De gevel in lokale zandsteen nodigt, net als de glazen ingang die uitgeeft op de tentoonstellingszaal, het publiek uit om het gebouw te ontdekken. Binnenin brengen de kleuren, de horizontale en hellende vlakken van de plafonds en het meubilair rust in een ruimte die baadt in aangenaam natuurlijk licht.

De lay-out van deze mediatheek is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen de architect, de gemeente, de bibliothecaris en het team van BC Intérieur voor de keuze van het meubilair, de kleuren en de stoffen. We slaagden erin om, op een relatief beperkt oppervlak (100 m2), elk publiek een eigen plek te geven. Kinderen kunnen de geborgenheid van de houten hut opzoeken. Ouders kunnen hun kinderen een verhaal voorlezen op de zetel. De hoge bar is de perfecte plaats voor een ontmoeting of spel. De tafels bieden de ideale werkplek. Wie de rust opzoekt, kan wegzakken in de Fatboys. En de armstoelen zijn de perfecte plek om een tijdschrift te lezen en van een kopje koffie te genieten. Iedereen voelt zich hier goed.

Bij BC Intérieur gingen we voor een innovatieve mediatheek met een vlotte bezoekerscirculatie, waar de medewerkers niet achter een infobalie zitten, maar naar het publiek toekomen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met het laatste bibliotheeknieuws