Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Vernieuwende en interactieve bibliotheek in het Noorse Kongsberg

24 juni 2015 / Projecten

Iedereen die in de bibliothekensector werkzaam is, moet in de herfst echt een uitstapje naar Kongsberg plannen. Vanaf augustus kunt u hier namelijk de bibliotheek van de toekomst bewonderen in het Krona Cultuurhuis!

Het Krona Cultuurhuis wordt een culturele ontmoetingsplek voor de regio Kongsberg met de Hogeschool van Buskerud, de Hogeschool Tinius Olsen, een composietenlaboratorium, het Noors centrum van Kongsberg, drie bioscopen, een muziektheater en leeszaal, een zaal voor experimenteel theater en gmeentekantoren. Tenslotte zullen zowel de School of Library als de openbare bibliotheek een belangrijke plaats innemen in het Cultuurhuis en zullen dit in de toekomst spectaculaire ontmoetingsplekken worden. Er zijn twee ultramoderne bibliotheken die laten zien wat een bibliotheek anno 2015 allemaal te bieden kan hebben in de vorm van ontmoetingsplekken en centra van moderne kennis en beleving.

 

Er werd een samenwerking tot stand gebracht tussen de openbare bibliotheek, het Deense bedrijf Redia en onze zustermaatschappij in Noorwegen, BS Eurobib, om tot een vernieuwend design te komen. De interieurontwerper Lykke Boening Jørgin van Lammhults Biblioteksdesign was hiervoor verantwoordelijk. De decoratie omvat nieuwe aantrekkelijke interactieve oplossingen van Redia, waarbij het digitale platform uit vele mogelijkheden bestaat voor activiteiten, communicatie en toegankelijkheid.

 lykke_joergin  

 Lykke Bøning Jørgin, Interieurontwerp
Lammhults Biblioteksdesign

Als u het nieuwste van het nieuwste op het gebied van bibliotheken wilt ervaren, dan moet u snel naar Noorwegen gaan om een bezoekje te brengen aan Kongsberg en het Krona Cultuurhuis!

 

interaktive floor

Interactieve verdieping voor spelletjes en spelactiviteiten

De interactieve verdieping nodigt uit tot spelen en leren en maakt van de bibliotheek een levendige plek vol activiteit. Naast de vele standaard spelletjes die al worden aangeboden, kunnen er op een later tijdstip nieuwe spelletjes van andere ontwikkelaars of door bezoekers zelf ontwikkelde spelletjes aan worden toegevoegd. Zo worden er voortdurend nieuwe en spannende spelletjes aan de collectie toegevoegd. In de kinderruimte vindt u geheugenspelletjes en quizzen die zijn gebaseerd op de boekomslagen, personages en schrijvers van de kinderafdeling. Een leuke manier om een boek te lenen!

 

storytelling

Uitzicht als in een boek

Leun achterover en lees hardop, terwijl er scènes uit het boek aan het publiek worden getoond op het grote panoramascherm. Het lijkt alsof u zelf in het regenwoud bent of op de rug van een draak vliegt!

 

music experience

Audio Factor voor muziekervaringen  

De muziekafdeling heeft een nieuw en spannend instrument: Audio Factor laat zien hoe muziek is gecomponeerd, door bekende nummers op een nieuwe manier te combineren. Via een touchscreen en koptelefoon kan de gebruiker verschillende nummers en genres combineren en zo nieuwe muziek componeren. De muziekfragmenten kunnen op veel verschillende manieren worden bewerkt.

 

digital signage

Digital signage

Digitale posters maken een bibliotheek dynamisch en marktgericht. Met gloednieuwe technologie kunt u alle mogelijke boodschappen overbrengen! Hier kunt u boeken, evenementen, campagnes en thema's promoten. Voor veel van het materiaal kan er automatisch inhoud worden gedownload via externe bronnen, er kan inhoud worden geüpdatet uit de evenementenkalender en de diensten van de bibliotheek kunnen steeds worden gepromoot.

 

book automat

Boekmachines

De boekmachines tonen boekomslagen, maar alleen van de boeken die in de bibliotheek beschikbaar zijn. Als u een bepaald boek wil hebben, dan wordt het automatisch opgezocht. U kunt ook informatie over een specifiek boek opvragen, bekijken welke boeken andere gebruikers die een bepaald boek hebben geleend nog meer geleend hebben of andere boeken van dezelfde schrijver, binnen hetzelfde genre of dezelfde reeks bekijken.

 

 

applications

Apps om boeken te zoeken en te reserveren - voor gebruikers van de bibliotheek

In Denemarken heeft Redia een app ontwikkeld voor alle gebruikers van Deense bibliotheken. Met deze app heeft u 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, toegang tot de bibliotheek. Met de app kunt u geavanceerd zoeken, zelf boeken reserveren, de leentermijn verlengen of suggesties voor boeken en informatie over activiteiten en evenementen bekijken. Deze app is ideaal voor selfservice, zodat het bibliotheekpersoneel kan worden ingezet voor communicatie en evenementen in plaats van voor administratieve taken. Met de app kunt u natuurlijk ook e-boeken lezen en naar luisterboeken luisteren!

 

App - voor de bibliotheekmedewerker

Met de app voor de bibliotheekmedewerker kunnen taken snel en waar u maar wilt worden uitgevoerd. Dit zorgt voor een betere beschikbaarheid en service. Enkele van de functies van de app zijn uitgebreide zoekacties, statistieken van het materiaal, geschiedenis en zoeklijsten. De bibliotheekmedewerker kan via de app en via de camera van een telefoon of tablet ook makkelijk de instelling en de visuele weergave op alle apparaten aanpassen zoals de borden, web- en gebruikerapplicatie. Beeld u eens in dat u een digitaal bord kunt veranderen via uw mobiele telefoon terwijl u in de bibliotheek staat!

 

 

interaktiv eye

Interactief 'oog'

De Hogeschool van Buskerud in Kongsberg is de enige school in Noorwegen die opticiens opleidt, en daarom zal er een groot interactief 'oog' in de ingang van de openbare bibliotheek worden geplaatst. Hoe het oog moet worden gebruikt blijft nog even geheim tot aan de opening. Maar we verklappen alvast dat er aanraakgevoeligheid en projectie bij zal komen kijken.