Product added to basket

  • logo
  • 0 0

Op een voorheen verloederd stukje Gent is een indrukwekkend staaltje architectuur verschenen

De Krook, oude benaming voor de naastgelegen bocht in de Schelde waaraan het gebouw als een pakketboot aangemeerd lijkt, omvat onder meer de nieuwe stadsbibliotheek, labo’s en kantoren van de Universiteit Gent en imec. De Krook is ontworpen door het Gentse bureau Coussée & Goris in samenwerking met RCR Arquitectes, winnaars van de Pritzker Prize 2017. Het krachtige ontwerp vaart een eigenzinnige koers die werd doorgedreven tot in de inrichting, met bibliotheekrekken en maatwerk in massief staal in een sober kleurenpallet.

De ruime bibliotheekcollectie wordt in een heldere opstelling aangeboden.

De rekken werden bewust laag gehouden om het ruimtegevoel te bewaren. De rekken zijn gebaseerd op het 60/30 rektype maar werden aangepast aan de behoeftes van de bibliotheek en de esthetische verwachtingen van de architect. Stalen afdekplaten en plinten vormen een solide omkasting. LED strips verlichten presentatielegborden en tijdschriftenkleppen. Een eenvoudige, maar duidelijke signalisatie wijst de lezer de weg.

Samen met het maatwerk en het losse meubilair vormen de bibliotheekrekken een coherent geheel dat aansluit bij de architectuur.

Het open en transparant gebouw nodigt uit tot ontdekking en ontmoeting. Dagelijks ontvangt de bibliotheek nu al meer dan 7000 bezoekers. De nadruk werd gelegd op een flexibele, toekomstgerichte inrichting. De in de rekken ingebouwde touchscreens zijn slechts een eerste stap naar meer digitale toepassingen in de nabije toekomst. Deze bibliotheek biedt de lezer wat hij vandaag verwacht, maar is klaar voor de nieuwe uitdagingen van morgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met het laatste bibliotheeknieuws